Доброволци от БУЛСАР спасяват яхта край Варна

Доброволци от БУЛСАР спасяват яхта край Варна

Ветроходната яхта TERRADULO, плаваща под полски флаг и собственост на българи, попадна в беда край плажа „Паша дере“ южно от Варна. След успешното спасяване на давещ се човек, яхтата заседна и счупи перото на руля. Доброволците от БУЛСАР Веселин Василев, Кристиян Вълков и Борислав Колев се включиха в операцията за изтегляне на яхтата с моторен катер и джет, успешно спасявайки екипажа. Техните действия бяха високо оценени и похвалени.

“Ветроходците забелязват, че до тях човек започва да се дави. Без да се бави, шкиперът на яхтата скача с пояс, задържан за въже, спасява давещия се и го извежда на брега. През това време, котвата започва да дрейфа и поради вятъра и вълната, яхтата се снася към брега. При опита да запуснат двигателя останалите на борда без да искат навиват въжето на пояса на винта и губят ход. Вълната ги снася и изхвърля на пясъка, при което се чупи перото на руля.”
– разказаха от БУЛСАР – к.д.п. Никифор Герчев.

”Екипажът на яхта TERRADULO заслужава адмирации за действията си по спасяване на давещия се, а относно последвалите събития – все неща, които могат да се случат на всеки на море. Ekunaume на спасителните средства на „БУЛСАР – k.g.п. Ниифор ГерчеВ” заслужават адмирациите на всички нас. Благодарност към доброволците Веселин Василев, Кристиян Вълков и Борислав Колев.”
– каза фл. адмирал (0.3.) Коста Андреев, председател на сдружението.

В операцията по снемане от брега и буксировката са използвани моторен катер Elan 35 sport и един джет SeaDoo 215.